Kopen of huren?

Latest update: June 13, 2024

Inmiddels ben je op een fase in je leven gekomen waarbij je toe bent aan iets nieuws. Je wilt verhuizen en bent op zoek naar wat beters, groters en mooiers. Dan rest er altijd één vraag: Wat is beter? Kopen of huren?

Als je besluit om een woning te gaan kopen, dan zitten daar een aantal voordelen aan verbonden. Als je een huis hebt gekocht, dan ben je een huizenbezitter. Je kunt dus vrijwel alles met je woning doen zonder dat je bang hoeft te zijn dat het niet mag.

Z-Library

Je hebt een hypotheek dat voor een bepaald termijn is afgesloten en als dat eenmaal is afbetaald, woon je nagenoeg gratis! Ook heb je te maken met een lage hypotheek rente gezien de situatie van de huizenmarkt. Op de langere termijn is het kopen van een huis wel aan te raden. Wel moet je aan een aantal voorwaarden voldoen voordat je een huis kunt kopen.

Kanttekening van kopen

Het nadeel van kopen is dat je niet weet wat de rente doet na je rentevaste periode. Een hypotheek is voor de lange termijn en je rente kan je daarom niet exact voorspellen. Alles wat aan je huis moet gebeuren, moet je zelf betalen. Let daar dus wel op.

Voordeel huren

Je hebt een flexibel huurcontract. Een huis huren zorgt er ook voor dat je geen hypotheeklasten hebt of te maken krijgt met belastingen. Reparaties worden verzorgd door je huurbaas en je bent niet direct afhankelijk van de huizenprijzen. Huurwoningen zorgen voor flexibiliteit bij jouw persoonlijke woon ervaring. Hierdoor kun je vaker op verschillende plekken gaan wonen.

Nadeel huren

Het nadeel van huren is dat wanneer jij huur betaalt, het gewoon weg is. Je bouwt geen vermogen op. Mocht je teveel te verdienen, dan is de kans groot dat een vrije sector huurwoning voor jou toepasselijk is.

Hou rekening met verschillende prijzen

En als dat in de randstad is, dan zijn de huurprijzen wel vele malen hoger dan in een klein gebied. Ook kan je huur jaarlijks verhoogd worden, wat te maken heeft met factoren zoals inflatie en dergelijke zaken. Hierdoor kan jij als huurder niet in zekerheid leven van een vast inkomen.

Wat moet je doen om een huis te kopen?

Eerst moet je weten wat je aan eigen geld beschikbaar hebt. Een eigen huis kopen is namelijk een grote stap. Onderzoek eerst je eigen financiële situatie. Hoeveel kun je lenen? Wat zijn de maandelijkse woonlasten? Voor deskundig advies kun je naar de bank gaan, of naar een financieel adviseur.

Zorg er dus voor dat jij en (eventueel een partner) genoeg spaargeld op de rekening heeft staan, zodat je net zoals alle andere starters een relatief goed maximum kunt hanteren.

De situatie van een koper

Als koper is het belangrijk om te weten wat er allemaal op je bord komt. Voor een huis heb je namelijk geld nodig. Het is een duurzame investering voor in de toekomst. Nogmaals, onderzoek je persoonlijke situatie. In aanmerking komen voor een woning is daarom ook wel wat complex.

Je kiest je eigen huis

Het vinden van een koophuis dat bij je past is iets wat je zelf beslist. Je kunt op verschillende websites terecht die een groot aanbod aan woningen hebben. Oriënteer waar je zou willen wonen en maak een bod op je toekomstige huis.

Een huis kopen gaat niet zonder risico

Wees je ervan bewust dat als je een huis gaat kopen, je altijd alle risico's op een rijtje zet. Onderzoek of de woning die je wilt gaan kopen, fysiek nog goed in orde is. Laat je adviseren of kijk naar een bouwkundige keuring. Zo kun je na goedkeuring, blijven dromen van je favoriete woning.

Als een huis minder waard wordt, dan kan de hypotheek hoger worden dan de woningwaarde. Dat is een probleem als je jouw woning wilt verkopen. Wees zorgvuldig met het uitzoeken van goede hypotheekrentes.

Wat is de beste optie?

Particuliere huur of een huis kopen? Op dit moment heb je te maken met een stijgende huurprijs, dat een huurhuis op termijn wel duurder maakt. Kijk ook of je recht hebt op huurtoeslag, dat zorgt voor wat financiële vrijheid. Kijk wat goedkoper voor je is. Dat draagt bij aan het creëren van meer financiële ruimte voor jezelf zodat je wat meer kunt sparen voor een huis dat je echt heel graag wilt hebben.

Financieren of niet?

Afhankelijk van je budget, is het vergeleken met huren verstandig om ernaar te streven om zo min mogelijk te laten financieren door een andere partij. Dat kan op termijn voor nadelen zorgen. Als kostenpost erboven op is het goed om te weten wat voor woonverzekeringen, notariskosten en eventuele belasting erbij gemoeid wordt. Dat weegt allemaal mee bij een financiering van je eerste huis. Dus de vraag rest: Huren of kopen. Nu je meer weet over wat de gevolgen zijn van beide situaties, is het aan jou om te kijken wat het best werkt.

Are you looking for a rental? Search among 9,830 available rentals
Search now