226 particuliere woningen gevonden
Verberg filters
1
8
Zoeken
Filter icon Filter zoeken
226 particuliere woningen gevonden

Huurwoningen in Utrecht – 226 woningen te huur

Filter op:
ad
ad
ad
ad
ad
ad
ad
ad
Soortgelijke zoekopdrachten

Huurwoningen in Utrecht

Het vinden van een fijne huurwoning in Utrecht wordt steeds moeilijker. De studenten die zich in de stad hebben gevestigd willen er graag blijven en daardoor wordt de woningmarkt steeds krapper. Voordat je aan je zoektocht naar een huurwoning in Utrecht begint, is het dus verstandig om je eerst in te lezen in de gemiddelde huurprijs van de woningen en de verschillende buurten. In dit artikel hebben we daarom de volgende dingen op een rijtje gezet:

·   De gemiddelde prijs van huurwoningen in Utrecht

·   De verschillende buurten om te huren in Utrecht

·   Wonen in Utrecht, wat moet je weten

·   Met welke extra kosten moet je rekening houden bij een huis huren in Utrecht

De gemiddelde prijs van huurwoningen in Utrecht

Utrecht staat erom bekend dat huurwoningen steeds duurder worden en dat het moeilijk is om voor ieder budget een appartement of woning te vinden. In dit gedeelte hebben we daarom per budget uiteengezet wat voor soort woning je zou kunnen vinden en wat je kan verwachten qua oppervlakte en locatie.

Huren in Utrecht met een budget rond de €750

Voor minder dan €750 euro in de maand is het niet mogelijk om in Utrecht een woning te vinden. Als je budget lager is, kom je alleen in aanmerking voor een studentenkamer. Voor €720 in de maand kan je bijvoorbeeld een studio van 27 m2 in de binnenstad van Utrecht vinden, maar daar komen nog wel de kosten voor gas, water, licht, internet en televisie bij. Je zou bijvoorbeeld ook in de buurt Oudwijk een appartement van 30 m2 met 2 kamers kunnen vinden, de extra kosten zitten bij deze huurprijs inbegrepen. Voor €800 kan je ook een nieuwbouwappartement in de buurt Overvecht vinden, waarbij je 40 m2 tot je beschikking hebt en je een kwartier fietsen bij het centrum vandaan woont.

Huren in Utrecht met een budget van €1000

Met een budget rond de €1000 ben je in Utrecht vaak aangewezen op appartementen die onderdeel zijn van een huurcomplex. Je moet je dan inschrijven en op het moment dat er een woning vrij komt, krijg jij deze aangeboden. Het nadeel hiervan is de doorloop in appartementencomplexen niet zo snel is en dat het daardoor lang kan duren voordat je voor een woning in aanmerking komt. In de vrije verhuur worden er voor dit budget veel minder huurwoningen in Utrecht aangeboden, maar jou zou voor €900 in de maand bijvoorbeeld een appartement in de buurt Hoograven kunnen vinden, waarbij je 32 m2 tot je beschikking hebt. 

Huren in Utrecht met een budget van €1500

Wanneer je maandelijks ongeveer €1500 aan een huurwoning kan uitgeven, kan je in het centrum van Utrecht bijvoorbeeld een appartement met 3 kamers en een oppervlakte van 65 m2 vinden. Voor hetzelfde bedrag kan je in het centrum ook een bovenwoning van 70 m2 vinden. Als je liever wat meer ruimte hebt, is een appartement met een oppervlakte van 104 m2 in de buurt Zuilen ook een optie. Je woont dan iets verder uit het centrum, maar je krijgt daar wel meer woonoppervlakte voor terug.

Huren in Utrecht met een budget boven de €2000

Wanneer je in Utrecht maandelijks meer dan €2000 te besteden hebt, kan je zo goed als iedere woonwens vervullen. Je kan huurwoningen vinden in iedere buurt, waarbij je €2000 betaalt voor een woning met een oppervlakte tussen de 120 en 165 m2. De huurwoningen buiten het centrum zijn over het algemeen iets ruimer dan de woningen die in de binnenstad worden aangeboden. De maandelijkse huur in Utrecht kan oplopen tot wel €3500 en voor dat geld woon je in een luxe appartement in de binnenstad, met een oppervlakte van 150 m2. Buiten het centrum kan je voor die prijs een woning met 6 kamers huren.

De verschillende buurten om te huren in Utrecht

De stad Utrecht heeft veel verschillende buurten die allemaal hun eigen karakter hebben. Om er zeker van te zijn dat jij in een buurt komt te wonen die bij je past, is het goed om je eens te verdiepen in de verschillende buurten van Utrecht en daarom hebben we in dit gedeelte een overzicht van de meest populaire Utrechtse buurten gemaakt.

Wonen in Utrecht Overvecht

De woningen in deze wijk zijn erg gevarieerd, je vindt er hoogbouw, laagbouw, sociale huurwoningen, koopwoningen en huurwoningen. Dit zie je ook terug in de bewoners van Overvecht, er wonen zowel studenten, sociale huurders en jonge gezinnen. In de laatste paar jaar zijn de woningcorporaties druk bezig geweest om de sociale huurwoningen te renoveren en dit is erg gunstig voor de uitstraling van de buurt. De buurt heeft zijn eigen treinstation en is daardoor gemakkelijk bereikbaar.

Wonen in Lombok

Ten zuidwesten van het centraal station van Utrecht vind je de buurt Lombok. Deze buurt is erg populair onder net afgestudeerde studenten die op zoek zijn naar hun eerste eigen woning. De buurt was oorspronkelijk bedoeld voor arbeiders en dat zie je ook terug in de woningen die relatief klein en oud zijn. De kanaalstraat is het epicentrum van de buurt en wanneer je daar doorheen loopt, kan je goed zien dat het een multiculturele buurt is met inwoners die veel verschillende achtergronden hebben.

Wonen in Lunetten

Lunetten staat erom bekend dat je er nog mooi en betaalbaar kunt wonen. Voor kinderen is er veel groen en gelegenheid om te spelen en daardoor wordt de buurt steeds populairder onder jonge gezinnen. Vanuit Lunetten doe je er ongeveer een kwartier over om naar het centrum te fietsen en daardoor is de wijk ook erg populair onder studenten.

Wonen in de binnenstad van Utrecht

In de binnenstad van Utrecht woon je op een mooie historische locatie en daardoor wordt de buurt erg gewaardeerd door zijn inwoners. Alle voorzieningen zijn op loopafstand en doordat grote gedeeltes van de binnenstad autovrij zijn, is het er vaak ook lekker rustig. De binnenstad zit dicht bij een aantal grote parken, waar met regelmaat festiviteiten worden georganiseerd.

Wonen in Kanaleneiland

De reputatie van deze buurt in Utrecht is niet altijd even goed geweest, maar als huurder kan je daar juist van profiteren. In Kanaleneiland in Utrecht kan je nog voor een relatief lage prijs een fijne huurwoning vinden en de gemeente Utrecht is hard bezig om de wijk aantrekkelijker te maken voor hoger opgeleiden. Er worden nieuwe appartementen bijgebouwd en bestaande woningen worden opgeknapt. Als je nu een huurwoning in Kanaleneiland kan vinden is dat een buitenkansje en zal je de komende jaren profiteren van een relatief lage huur in een opkomende wijk.

Wonen in Utrecht, wat moet je weten

Zoals al eerder gezegd is wonen in Utrecht niet goedkoop. De vraag naar huurwoningen is groot en daardoor ligt de gemiddelde prijs per vierkante meter rond de €16,50, wat aanzienlijk hoger is dan het landelijk gemiddelde van €13,40. Wanneer je op zoek gaat naar een huurwoning in Utrecht, moet je er dus op voorbereid zijn dat de huur relatief hoog zal zijn. Daarnaast is er ook een groot tekort aan betaalbare huurwoningen voor starters die net aan hun eerste baan zijn begonnen. Huurwoningen die worden aangeboden verdwijnen snel en je moet er dus op voorbereid zijn dat het heel lang kan duren voordat je een passende huurwoning in Utrecht hebt gevonden.

Met welke extra kosten moet je rekening houden bij een huis huren in Utrecht?

Huren in Utrecht is niet goedkoop en daardoor ben je extra blij wanneer je eindelijk een advertentie voorbij ziet komen die binnen je budget valt. Helaas is de prijs die in de advertentie staat niet altijd gelijk aan wat je ook daadwerkelijk aan huur gaat betalen, vaak komen er nog extra kosten bij. Deze staan pas verderop in de advertentie en daardoor worden ze wel eens over het hoofd gezien. Lees een advertentie dus altijd goed voordat je reageert, zo voorkom je dat je achteraf voor verassingen komt te staan. Hier hebben we een overzicht gemaakt van eventuele extra kosten die in een advertentie kunnen staan en wat die betekenen.

Servicekosten

De servicekosten zijn vaak van toepassing wanneer je in een complex woont en ze staan voor alle kosten die worden gemaakt om de woning door jou te laten bewonen. Veel huurwoningen in Utrecht zitten in een gebouw en als er bijvoorbeeld een trappenhuis of andere gemeenschappelijke ruimtes zijn, dan dekken de servicekosten alle onderhoud aan deze ruimtes. Denk bijvoorbeeld energiekosten voor het licht in de hal, maar ook het onderhoud van een eventuele lift. Hoe luxer het gebouw is, hoe hoger de servicekosten zullen zijn. In sommige gevallen kunnen de servicekosten oplopen tot wel €200 in de maand. Je mag daarvoor wel verwachten dat alles goed onderhouden en schoon is.

Borg

Bij huurwoningen is het heel normaal dat een verhuurder ook een borgsom rekent. In Utrecht staat deze vaak gelijk aan 2x de maandelijkse huurprijs. Wanneer je je huurwoning verlaat en de verhuurder moet kosten maken voor bijvoorbeeld een reparatie of schoonmaak, dan kan hij deze inhouden van je borgsom. Het is dus erg belangrijk dat je samen met de verhuurder goede afspraken maakt over de staat van het appartement. Zorg er altijd voor dat je overal foto’s van maakt voordat je intrekt en dat je dat ook doet als je je huurwoning verlaat. Zo kan je precies aantonen welke schade er al was en dus niet door jou veroorzaakt zijn.

Gas, water, licht

In sommige gevallen zitten de kosten voor gas, water en licht inbegrepen in de huur, maar in Utrecht komt het vaker voor dat deze nog boven op je maandelijkse huur komen. In de advertentie staat dan achter de prijs dat deze exclusief is. Zodra je je nieuwe huurwoning betrekt, moet je zelf abonnementen voor deze diensten afsluiten en het is afhankelijk van je woning welke kosten daaraan verbonden zijn. Als je bijvoorbeeld een grote woning hebt, dan worden je kosten automatisch een stuk hoger, maar ook een kleinere woning die slecht geïsoleerd is, kunnen je stookkosten flink oplopen.

Gemeentelijke belastingen

Boven op de huur komen jaarlijks ook nog gemeentelijke belastingen zoals de afvalstoffenheffing. Grote steden zoals Utrecht staan erom bekend dat deze belastingen hoger liggen dan bij kleinere gemeenten. In Utrecht betaal je voor een eenpersoonshuishouden in een huurwoning bijvoorbeeld €236 aan afvalstoffenheffing, terwijl dat in een kleine gemeente maar €150 euro is. Onder de gemeentelijke belastingen vallen ook de waterschapslasten, die in Utrecht ook jaarlijks rond de €150 liggen Met een grotere woning en een groter huishouden kunnen deze kosten nog flink oplopen. Kijk voordat je naar je nieuwe huurwoning gaat verhuizen altijd op de website van de gemeente Utrecht om te controleren welke kosten er voor jouw huurwoning gerekend worden.

Overnamekosten

Bij huurwoningen in Utrecht is het heel normaal dat je extra moet betalen voor de spullen die in de woning blijven staan. In sommige gevallen gaat dat alleen om een vloer en bijvoorbeeld gordijnen, maar je kan ook een koelkast, een oven of een wasmachine overnemen van de vorige bewoner. Over deze prijs kan je altijd onderhandelen en je kan natuurlijk ook altijd aangeven dat je geen interesse in overname van de spullen hebt. Wanneer spullen vastzitten in de woning, zoals bijvoorbeeld inbouwapparatuur in de keuken, mag deze worden gezien als onderdeel van de woning en hoef je daar geen extra overnamekosten voor te betalen. Let ook goed op het verschil tussen spullen die ter overname worden aangeboden en spullen die als onderdeel van een gemeubileerd appartement worden aangeboden. Voor de tweede moet je namelijk vanuit je borg betalen wanneer je daar schade aan maakt.

Verzekeringen

Bij een huurwoning in Utrecht is het vaak aan jou om ervoor te zorgen dat alles goed verzekerd is. Je moet bijvoorbeeld zelf je eigen spullen verzekeren tegen diefstal of schade, maar de verhuurder is verantwoordelijk voor verzekeringen met betrekking tot het pand zelf. Ga dus altijd na of je verhuurder deze verzekeringen heeft afgesloten, want dan weet je altijd wie aansprakelijk is op het moment dat er iets misgaat. Stel je voor dat je bijvoorbeeld een lekkage hebt in de badkamer, die ervoor zorgt dat je onderburen waterschade hebben. Valt dat dan onder jouw aansprakelijkheidsverzekering of onder die van de verhuurder? 


{"slug":"utrecht","title":"Utrecht"}
utrecht