128 huurhuizen gevonden met deze zoekopdracht
Verberg filters
1
8
Zoeken
Filter icon Filter zoeken
Toon 128 resultaten

Huurwoningen in Leiden – 128 woningen te huur

Filter op:
ad
ad
ad
ad
ad
ad
ad
ad
Soortgelijke zoekopdrachten

Huurwoningen in Leiden

Leiden is een echte studentenstad en daardoor is de kans groot dat je er met een klein budget ook een geschikte woning kan vinden, maar ook voor mensen met een grotere woonwens is Leiden een goede plek om naar een huurwoning te zoeken. Huren in Leiden is daarom erg populair en voordat je op zoek gaat naar een huurwoning in Leiden, is het belangrijk dat je over een paar dingen goed nadenkt. In dit artikel komen daarom de volgende onderwerpen aan bod:

·       Het aantal kamers van huurwoningen in Leiden

·       Huren in Leiden, waar moet je op letten?

·       Wonen in Leiden: de verschillende buurten

·       Een huis huren in Leiden: wat moet je niet vergeten?

Het aantal kamers van huurwoningen in Leiden

Zoals gezegd kan je in Leiden met alle soorten woonwensen terecht en veel mensen baseren hun verlanglijstje voor een woning op het aantal kamers dat een huis heeft. In dit gedeelte hebben we een overzicht gemaakt van huizen in Leiden, gerangschikt op het aantal kamers, zo weet je wat je kan verwachten qua prijs en oppervlakte.

Huurwoningen in Leiden met 2 kamers

Omdat Leiden een studentenstad is, worden er veel woningen met 2 kamers aangeboden, die geschikt zijn voor mensen die net klaar zijn met studeren. Je kan bijvoorbeeld een appartement van 56 m2 met 2 kamers vinden voor €1350 per maand, maar ook een appartement van 44 m2 voor €1200 in de maand. Allebei de appartementen liggen dicht bij het centrum. Voor €1450 in de maand kan je ook een luxe appartement van 78 m2 vinden, waarbij je net iets buiten de binnenstad van Leiden woont.

Huurwoningen in Leiden met 3 kamers

De meeste huurwoningen die in Leiden worden aangeboden, hebben 3 kamers. Je kan bijvoorbeeld een woning met een oppervlakte van 70 m2 in het centrum van Leiden vinden, waarbij je €1400 per maand betaalt, maar ook een appartement van 64 m2 voor €1295 behoort tot je opties. Heb je liever iets meer ruimte? Dan kan je in Leiden ook een appartement van 98 m2 buiten het centrum vinden, waarvoor je maandelijks €2000 betaalt.

Huurwoningen in Leiden met 4 kamers

Als je in Leiden op zoek bent naar een huurwoning met 4 kamers, dan kan je voor €1395 per maand een huurwoning aan de rand van het centrum vinden. Je hebt dan 69 m2 tot je beschikking en de huurprijs is inclusief alle kosten voor gas, water, licht en internet. Een andere optie voor een woning met 4 kamers kan je vinden in de binnenstad van Leiden. Je betaalt per maand €2400, maar daar krijg je 137 m2 aan oppervlakte voor terug. Een middenweg kan je vinden voor €1950 euro in de maand, waarvoor je een huurwoning in Oranjepark van 120 m2 kan vinden.

Huurwoningen in Leiden met 5 kamers of meer

Wanneer je een woning met 5 kamers of meer wil huren in Leiden, dan kan je bijvoorbeeld voor €1850 per maand een bovenwoning van 104 m2 in de binnenstad vinden. De huurprijs is exclusief gas, water, licht, internet en gemeentelijke belastingen, je moet er dus rekening mee houden dat je maandelijkse lasten hoger zullen zijn dan €1850. Voor dezelfde prijs kan je bijvoorbeeld ook een woning met 5 kamers in de buurt Slaaghwijk vinden, waarbij je 131 m2 tot je beschikking hebt. Als je op zoek bent naar meer kamers, kan je ook in de buurt Roomburg een woning van 197 m2 met 7 kamers huren, die je maandelijks €2000 exclusief zal kosten.

Huren in Leiden, waar moet je op letten?

Wanneer je kijkt naar de advertenties voor huurwoningen die in Leiden worden aangeboden, zijn er een aantal dingen die vaak voorkomen:

Een woning is niet geschikt voor delers

Omdat Leiden een studentenstad is, proberen veel verhuurders te voorkomen dat een appartement wordt gehuurd door groepen studenten. Houd er dus rekening mee dat je sommige woningen in Leiden alleen kan huren met je partner of alleen.

Je hebt een parkeervergunning nodig

In Leiden worden veel woningen in de binnenstad aangeboden en als je een auto hebt, dan heb je daar een parkeervergunning voor nodig. Afhankelijk van de zone waar je in woont, kost een parkeervergunning in het centrum €47 per kwartaal of €53 per jaar. Als je voor meerdere auto’s een vergunning wil aanvragen, is dat niet altijd mogelijk of betaal je €188 per jaar.

Een woning is niet geschikt voor huisdieren

Veel huurwoningen in Leiden vermelden ook specifiek dat het niet toegestaan is om huisdieren in de woning te laten. Als je al huisdieren hebt, moet je daar dus goed naar kijken, anders bestaat de kans dat je ze niet mee mag nemen. Je kan ook proberen om er met de verhuurder over te onderhandelen en in sommige gevallen worden kleine huisdieren zoals hamsters of cavia’s alsnog toegestaan.

Je hebt een bepaald inkomen nodig voor het huren van een woning

Om te voorkomen dat je je huur niet kan betalen, wordt er vaak een minimaal inkomen van 2 of 3 keer de huur vereist. Voor een woning van €1500 moet je dus ten minste €4500 verdienen. Er staat ook altijd bij voor hoeveel procent je het inkomen van je partner mag meerekenen, dat kan 50%, maar ook 100%.

Wonen in Leiden: de verschillende buurten

In Leiden kan je voor iedere woonwens een geschikte buurt vinden. Wanneer je op zoek bent naar rumoer en drukte kan je dicht bij de binnenstad wonen en als je juist op zoek bent naar wat meer rust dan zijn er ook genoeg stadsdelen die dat kunnen bieden. Voordat je op zoek gaat naar een huurwoning in Leiden, is het goed om je eens te verdiepen in de verschillende buurten en daarom hebben we die hier voor je op een rijtje gezet.

Wonen in het centrum van Leiden

De binnenstad van Leiden staat bekend om de vele historische gebouwen die je er kan vinden. Je woont er dicht bij veel voorzieningen en toeristische attracties, maar je kan ook gemakkelijk de stad uit via het station of de A4. In de binnenstad worden auto’s zo veel mogelijk geweerd en daardoor is het een geschikte plek om te wonen met jonge kinderen.

Wonen in Leiden-Noord

Aan de noordkant van de binnenstad vind je de buurt Leiden Noord, een kalme buitenwijk die goed bereikbaar is vanuit het centrum. De buurt is een combinatie van veel groen en stadse elementen en daardoor is hij erg populair. In de afgelopen jaren zijn er in deze buurt veel wijken bijgebouwd en de verwachting is dat er in de komende jaren nog veel meer huurwoningen in Leiden Noord zullen worden gerealiseerd.

Wonen in De Merenwijk

Deze buurt is gebouwd in de jaren 70 en dat zie je ook terug aan de woningen en de indeling van de straten. Er worden woningen in alle soorten en maten aangeboden en dat zie je ook terug in de bewoners, er wonen veel jonge mensen, maar ook gepensioneerden. De buurt is heel kindvriendelijk en heeft na de vele speelplaatsen ook een kinderboerderij.

Wonen in Tuinstadswijk

Als je graag op loopafstand van het centrum wil wonen, dan is Tuinstadswijk in Leiden misschien wel wat voor jou. Het is er iets rustiger dan in het centrum en je vindt er voornamelijk veel woningen van voor de oorlog. De buurt is erg populair onder jonge mensen en de meeste bewoners zijn tussen de 25 en 44 jaar.

Wonen in De Kooi

In het Noorden van Leiden vind je ook de wijk De Kooi, waar de gemeente Leiden druk bezig is met een transformatie. Er worden veel nieuwe woningen gebouwd en de voorzieningen worden opgeknapt, wat ervoor zorgt dat de buurt steeds populairder wordt. Midden in de wijk ligt een groot winkelcentrum waar je voor al je benodigdheden terechtkan.

Wonen in Vreewijk

De buurt Vreewijk ligt aan de zuidkant van de Leidse binnenstad en hij staat bekend om de diverse bouwstijlen die voor de woningen zijn gebruikt. Dit levert een leuk uitzicht op en daarom is de buurt benoemt tot beschermd stadsgezicht. Je vindt er niet alleen grote woningen voor gezinnen, in het Noorden van de buurt staan ook veel woningen voor studenten.

Wonen in Roomburg

Het bijzondere aan de buurt Roomburg, in het zuidoosten van de stad, is dat het behalve een woongebied ook een archeologisch park is. Daar heb je als bewoner geen last van, maar het levert wel een uniek uitzicht op. In de buurt zelf zijn geen voorzieningen, maar voor winkels ben je snel in de binnenstad.

Een huis huren in Leiden: wat moet je niet vergeten?

Je bent natuurlijk super blij dat je eindelijk een fijne woning in Leiden hebt gevonden en daardoor vergeten mensen vaak om een aantal administratieve zaken af te handelen. In sommige gevallen kan dat vervelende gevolgen hebben, waarbij je een boete kan krijgen of te veel betaald op je rekeningen. In dit gedeelte hebben we daarom op een rijtje gezet wat je echt niet moet vergeten bij een verhuizing.

1.     Neem de meterstanden op

De meterstanden in je woning neem je op zodat de energiemaatschappij kan zien wat jouw verbruik is en aan de hand daarvan maken zij jouw jaarrekening op. Wanneer je meer hebt verbruikt dan wordt gedekt door je maandelijkse kosten, dan moet je bijbetalen en als je minder hebt verbruikt, dan krijg je juist geld terug. Als bewoner is het jouw verantwoordelijkheid om de meterstanden op te nemen en door te geven en wanneer je dat niet doet, kan je een boete krijgen of geld mislopen dat je te veel hebt betaald. Wanneer je verhuist, meet je altijd de meterstanden op, om te kijken wat voor jou het beginpunt is en als je een energiecontract van de vorige bewoner overneemt, heb je deze meterstanden nodig om te bepalen wie wat heeft verbruikt en welke kosten daaraan verbonden zijn.

2.     Meet je nieuwe huis goed op

In Leiden staan veel oude woningen en appartementen, die niet altijd even efficiënt zijn bij het verhuizen. Als jij dus zeker wil weten dat je bank ook echt in je woonkamer terecht kan komen, is het verstandig om te meten hoe breed de deur, het trapgat en eventuele ramen zijn. Zo voorkom je dat je er pas halverwege de trap naar je appartement achter komt dat je bankstel niet verder komt dan de eerste vier treden. Ook binnen in je nieuwe huis is het belangrijk om goed te meten. Een appartement of woning die leeg staat, lijkt altijd veel groter en daardoor verkijk je je snel op hoeveel spullen erin passen. Door van tevoren goed te meten voorkom je dat na het verhuizen al je spullen te dicht op elkaar staan en je geen ruimte meer over hebt om te bewegen.

3.     Geef je adreswijziging door

Van de gemeente Leiden krijg je 5 dagen de tijd om door te geven dat je verhuisd bent en als je dat niet op tijd doet, kan je een boete krijgen die kan oplopen tot €325 Een verhuizing aangeven kan heel makkelijk via de website van de gemeente Leiden en het kost je nog geen 3 minuten. Het voordeel is dat de gemeente er meteen voor zorgt dat je adresgegevens ook worden veranderd bij andere overheidsinstanties en zo voorkom je dat belangrijke post op je oude adres wordt geleverd.

4.     Wijzig je verzekeringen

Je nieuwe woning in Leiden is waarschijnlijk anders dan je vorige woning en het is belangrijk dat dat ook reflecteert in je verzekeringen. Ga je bijvoorbeeld groter wonen of samen met iemand anders wonen? Dan heb je vaak meer waardevolle bezittingen en de kans is groot dat die niet allemaal door je ouder verzekering worden gedekt. Regel dit op tijd, want het is vervelend als je daar pas achter komt op het moment dat je aanspraak wil maken op je verzekering.

5.     Let op de kookwijze in je nieuwe woning

Deze tip wordt door veel mensen vergeten, maar veel woningen in Leiden maken nog gebruik van een gasfornuis. Wanneer jij in je oude woning een andere kookwijze met een andere warmtebron gebruikte, dan is de kans groot dat je pannen niet werken. Let daar dus altijd goed op, dan voorkom je dat je na een lange verhuisdag nog naar de winkel moet om een geschikte pannenset te kopen.{"slug":"leiden","title":"Leiden"}
leiden