27 huurhuizen gevonden met deze zoekopdracht
Verberg filters
1
8
Zoeken
Filter icon Filter zoeken

Huurwoningen in Helmond – 27 woningen te huur

Filter op:
ad
ad
ad
ad
ad
ad
ad
Soortgelijke zoekopdrachten

Huurwoningen in Helmond

Het inwonersaantal van Helmond is vorig jaar licht gestegen, in 2020 zijn er iets minder dan 3500 mensen in Helmond gaan wonen. De verwachting is dat er ieder jaar steeds meer mensen bij zullen komen en dat heeft natuurlijk ook invloed op de markt voor huurwoningen in de stad. In dit artikel zetten we daarom uiteen hoe de woningmarkt van Helmond er op dit moment uitziet en waar jij als toekomstige huurder op moet letten.

Reacties op huurwoningen Helmond

In Helmond wordt de verdeling van sociale huurwoningen verdeeld door een woningcorporatie. Je kan voor een woning in aanmerking komen door erop te reageren en volgens wordt de woning dan toegewezen aan degene die het langst op de wachtlijst staat of degene die de zogenaamde loting heeft gewonnen. In het eerste geval heb je dus een grote kans op een woning als je al heel lang bent ingeschreven en in het geval van een loting gaat het puur om geluk, maar heeft wel iedereen die reageert gelijke kansen.

In februari 2021 kwam er een sociale huurwoning in Helmond in het nieuws omdat er meer dan 1000 mensen hadden gereageerd. Dit aantal is erg hoog omdat de woning relatief goedkoop (€530 in de maand) is voor het aantal kamers (3). Toch kan je aan de hand van dit nieuwsbericht goed aflezen hoe de situatie op de markt voor huurwoningen in Helmond echt is, andere woningen op de site van de woningcorporatie krijgen gemiddeld 380 reacties. Deze woningen zijn qua prijs gelijk, maar hebben iets minder woonruimte. Ze zijn dus minder geschikt voor grotere huishoudens en daarom reageren die niet op dit soort woningen.

Snel een sociale huurwoning vinden in Helmond

Als je snel op zoek bent naar een huurwoning in Helmond waarbij de huurprijs maximaal €752,33 is, dan is het verstandig om eens te controleren of je misschien in aanmerking komt voor urgentie. Er zijn verschillende redenen waarom jij als woningzoekende een urgentieverklaring kan krijgen en niet iedereen is daar altijd van op de hoogte. Met een urgentieverklaring krijg je voorrang bij de toewijzing van sociale huurwoningen en daarmee is de kans groter dat je snel een geschikte sociale huurwoning vindt.

Een urgentieverklaring indienen bij de gemeente Helmond

Er is een commissie die bepaalt of jouw situatie urgent is en of je moet worden geholpen bij het vinden van een woning. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je samen met je kinderen uit je huidige woning wordt gezet of dat je een woning met speciale aanpassingen hebt. Voor de aanvraag betaal je de gemeente Helmond €45, die je terugkrijgt als blijkt dat jij recht hebt op een urgentieverklaring. De commissie doet er ongeveer 4-6 weken over om jouw aanvraag te behandelen. Wanneer je de verklaring hebt gekregen, is deze tot 6 maanden na uitgifte geldig. Heb je na die tijd nog geen woning gevonden? Dan moet je de verklaring opnieuw aanvragen.

Redenen voor urgentie

Zoals al eerder aangegeven kunnen er veel verschillende redenen zijn waarom jij in aanmerking moet komen voor een urgentieverklaring. Aanvragen worden altijd per geval bekeken, maar je kan er wel vanuit gaan dat je geen urgentieverklaring krijgt wanneer je al een woonruimte hebt waar je kan blijven wonen. Het is bijvoorbeeld geen geldige reden als je vindt dat je huidige woning niet groot genoeg is of niet voldoet aan andere woonwensen. Het is dus een voorwaarde dat je echt hulpbehoevend bent en zelf niet in staat bent om op korte termijn een woonruimte te vinden die voorkomt dat je dakloos wordt. Daarbij moet je ook kunnen aantonen dat je actief op zoek bent naar een huurwoning en dat je als woningzoekende staat ingeschreven bij de gemeente Helmond.

De aanvraag

Voor je aanvraag moet je een aantal documenten aanleveren, die kunnen helpen bij de beoordeling van je aanvraag. In de eerste plaats moet je op de website van de gemeente Helmond een aanvraagformulier voor urgentie uitprinten en invullen. Je geeft hierop je gegevens aan, maar ook de reden voor urgentie. Daarbij moet je ook een geldig legitimatiebewijs laten zien en een uittreksel van de gemeentelijke Basisregistratie Personen, waarop je gezinssamenstelling en je adreshistorie staat. Om je inkomen te verifiëren wordt ook om een salarisstrook gevraagd. Denk daarbij zelf ook aan eventuele andere bewijzen die je urgentie kunnen aantonen zoals bijvoorbeeld een brief die laat zien dat je uit je woning wordt gezet. Hoe meer informatie de commissie heeft, hoe beter ze jouw aanvraag kunnen behandelen.

Je krijgt wel of geen urgentieverklaring

Wanneer er een urgentieverklaring aan je wordt toegekend, krijg je zo snel mogelijk een woning toegewezen. Je kan daarnaast zelf nog steeds je zoektocht naar een woning voortzetten, maar daarbij kan je je urgentieverklaring niet gebruiken. Heb je geen urgentieverklaring gekregen, maar vind je dat je die wel verdient? Dan kan je binnen 6 weken na het besluit een bezwaar indienen. Je verzoek wordt dan opnieuw bekeken.

{"slug":"helmond","title":"Helmond"}
helmond