Tips om huisvestingsfraude en oplichtingsadvertenties te voorkomen

Laatste update: 13 juni 2024

In een steeds groter wordende mediawereld is het vaak moeilijk om onderscheid te maken tussen wat echt is en wat nep is. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is dat meestal zo. Het is niet gemakkelijk om te weten waar je op moet letten en wat een waarschuwingsteken kan zijn. Met deze tekst hoopt Rentola het voor je een beetje gemakkelijker te maken om deze alarmbellen te zien voordat het te laat is.

Z-Library

 

Foto's van het huis

Een serieuze advertentie bevat duidelijke afbeeldingen. In de huidige samenleving is het gemakkelijk om foto's van huizen tegen te komen zonder ze zelf te hebben gemaakt of zelfs maar de eigenaar van het huis te zijn. Naast dat je de woning wilt kopen of huren, wil de verkoper er vanaf. Voor jullie beiden is het voordelig dat de verkoper meerdere en duidelijke foto's plaatst van hoe de woning eruitziet. Als een advertentie alleen afbeeldingen van de gevel bevat of iets laat zien dat op een hotelkamer lijkt, is het een waarschuwingsbel. Vergeet niet dat je bij twijfel altijd contact kunt opnemen met de contactpersoon en om extra foto's kunt vragen!

 

Neem contact op met een geverifieerde verhuurder

Een andere tip is om contact op te nemen met een serieuze verhuurder die goed zaken doet met huurwoningen. We kregen een tip over een site genaamd de verhuurderslijst, waar je gemakkelijk contactgegevens kunt vinden voor serieuze verhuurders in de grootste steden van Nederland. Het voordeel van direct contact opnemen met de verhuurders is ook dat je mogelijk voorrang of kans hebt op een appartement dat straks leeg komt te staan.

 

De prijs

Klinkt te mooi om waar te zijn? Dan is het meestal!

In een fase als deze moet je proberen logisch te denken. Is het waarschijnlijk dat een appartement met deze locatie en deze standaard voor deze prijs wordt verkocht / verhuurd? Zijn er extra kosten die ze ervoor hebben gekozen om niet te adverteren? Een oplichter zal proberen onder de gemiddelde marktprijs te blijven om wanhopige woningzoekenden aan te trekken. Controleer de informatie goed voordat je iets ondertekent en vraag liever een keer te veel dan te weinig.

 

Informatie over het huis

Een groot waarschuwingssignaal is de advertentietekst. Als de tekst onvolledig of in het Engels is, moet je voorzichtig zijn. Als de beschrijving onsamenhangend is, kan dit erop wijzen dat deze een spellingsprogramma heeft ondergaan om kopers aan te trekken. Een persoon die niet de eigenaar is van het huis of er zelfs maar in is geweest, kan niet beschrijven hoe het eruit ziet of de omgeving. Het is een vrij eenvoudige manier om een ​​nepadvertentie van een echte te onderscheiden. De meeste oplichters wonen in het buitenland en willen dus doen alsof ze hun huis in Nederland verhuren / verkopen. Let ook goed op de omschrijving van de woning in het contract, deze passen vaak niet bij de woning in kwestie.

 

Adres van de woning

In de meeste advertenties wordt het volledige adres weergegeven met de straatnaam, postcode en verdieping. Als de advertentie een van deze punten mist, kan het zijn dat het huis al bezet is of niet bestaat. Als er een volledig adres is, is het altijd gratis om contact op te nemen met degenen die daar momenteel wonen om te zien of ze kunnen helpen met wat meer informatie.

 

Contactgegevens voor de verhuurder

Controleer altijd of het telefoonnummer dat je ontvangt naar de juiste persoon gaat. Voelt het e-mailadres logisch aan of staat het onder een andere naam? Spreken ze een andere taal dan die waarin de advertentie is geschreven? Al deze kleine dingen waar je misschien niet aan denkt, kunnen tekenen van een oplichter vertonen. Bekijk alle informatie die je een extra tijd krijgt en neem liever de kluis dan de onveilige.

Veel succes met de zoektocht!

 

Bent u op zoek naar een huurwoning? Zoek in 6.221 beschikbare huurwoningen
Zoek nu