Rechten huurder

Laatste update: 13 juni 2024

Als huurder heb je natuurlijk wel degelijk rechten en plichten. Welke zaken zijn allemaal van belang voor jou als huurder? Waar heb je recht op en aan welke verplichtingen moet je voldoen? Het huurrecht zorgt ervoor dat je als huurder bent beschermt tegen allerlei soorten van onrecht. Hier lees je meer over welke rechten jij hebt als huurder.

Inhoud van het huurcontract

Het huurcontract is contractueel erg van belang als je een huurwoning wilt gaan huren. In het contract staat het volgende vermeld:

  • Wie de verhuurder is van de woning

  • Wie de woning huurt

  • Wat de huurprijs is

  • De hoogte van de borg

  • Het tijdstip en wijze van betalingen

  • Afspraken over huisregels, onderhoudsverplichtingen en dergelijke zaken

  • Datum van ingang over je huurcontract en opzegtermijn

  • Overige servicekosten en informatie over externe toevoegingen

Ook mag de verhuurder jaarlijk de huur verhogen. Dat heeft te maken met de continue groei van de woningmarkt. Als nieuwe huurder is het dus van belang om alles goed door te nemen zodat je niet voor verassingen komt te staan. Je huurt namelijk meer dan alleen de woning. Huur betalen betekent ook dat je betaald voor alle goed geregelde faciliteiten die in je contract staan.

Plichten verhuurder

Een verhuurder heeft 3 hoofdverplichtingen waar hij of zij zich aan moet houden. De belangrijkste verplichting is dat de woning inclusief kleine reparaties en/of ernstige reparaties goed worden uitgevoerd. In het huurcontract mag de eigenaar aangeven in hoeverre onderhoud wordt gevoerd, zolang dat binnen de wettelijke regels wordt aangegeven.

Een huurder mag eventuele wijzigingen aanbrengen, zolang dat binnen de lijnen valt van het wet systeem. De huurovereenkomst is uiteindelijk de leidraad waar zowel de eigenaar als huurder op terug kunnen vallen voor het geval er misverstanden zijn ontstaan. Als eigenaar ben je dus verplicht om voor rustig woongenot te zorgen en moet rekening houden met huurbescherming. Ook mag de huiseigenaar jou niet zomaar uit je woning zetten.

goed huurder, huur, informatie, rechten en plichten, veelgestelde vragen voor huurders

Wat zijn mijn rechten als huurder?

Het primaire recht wat je hebt als huurder is dat jouw privacy en woongenot gewaarborgd kan worden. Als daar geen sprake van is, dan mag je volgens het contract, de huurovereenkomst opzeggen omdat je er niet comfortabel kan wonen.

Als huurder ben je verantwoordelijk voor het zelf veroorzaken van eventuele beschadigingen of kleine reparaties die moeten worden uitgevoerd. Dat kan ik rekening gebracht worden.

Huurbescherming is een onderdeel dat altijd van toepassing is in Nederland. Dit geldt ook voor eventuele medehuurders. Of je nu alleen woont of juist in een duurzame gemeenschappelijke huishouding, het blijft altijd van toepassing.

Mag de verhuurder zomaar de huur opzeggen?

De verhuurder moet een geldige en wettelijke reden hebben om de huurovereenkomst op te zeggen. Een opzegging kan namelijk niet zomaar worden uitgevoerd. Een geldige reden zou kunnen zijn dat je al een paar maanden geen huur hebt betaald. Veel voorkomende en wettelijke redenen dat een eigenaar kiest voor een opzegging zijn:

  1. Wanprestatie van de huurder

  2. Dringend eigen gebruik van de woonruimte

  3. Huurder is niet tevreden met waar hij of zij akkoord gaat mbt tot de huurovereenkomst.

  4. Huurder heeft geen toestemming gevraagd om bepaalde zaken uit te voeren in huis

Huurcommissie

Op het moment dat jij als huurder vermoedt dat je teveel huur betaald aan service kosten en/of andere factoren, dan kun je naar de huurcommissie stappen om te kijken of dat daadwerkelijk het geval is.

Zij informeren, adviseren en doen uitspraak over de huurprijs die je betaald. Mocht het daadwerkelijk blijken dat je teveel betaald, dan kun je aanspraak maken op huurverlaging. Wees dus scherp op wat je betaald voor je huurwoning.

Onzelfstandige woonruimte

Op het moment dat je een woning hebt gevonden en dat blijkt een soortgelijke woning te zijn, dan is het belangrijk dat je kijkt naar de verschillende rechten die je hebt als je in een studentenhuis woont, in plaats van een eigen studio.

Huurder huur

Als huurder is het dus belangrijk dat je jouw verplichtingen omtrent de huur altijd nakomt. Zo voorkom je onnodige problemen met je huurbaas en ervaar je geen nare situaties. Lees je dus goed in waar jij recht op hebt, weet wat je eigen rechten zijn en zorg ervoor dat je jouw huurbaas aan bepaalde regels herinnerd als je in een nare situatie bent beland.

Noodzakelijke reparaties

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, wees je er bewust van dat de huiseigenaar dit soort reparaties altijd moet uitvoeren. Dit is onderdeel van jouw woongenot en is een onderdeel wat van de wet absoluut niet mag worden verwaarloosd. Merk je dat er toch niet genoeg rekening wordt gehouden met de ernst van bepaalde reparaties, trek dan aan de bel.

Wat mag een verhuurder vragen aan documenten

1lib

Een huiseigenaar mag wettelijk gezien alle documenten van je inkomen inzien, een geldige legitimatie bewijs en eventuele extra documenten die aansluiten op je inkomen of legitimatie. De eigenaar wil namelijk zeker zijn dat zijn rechten en plichten gewaarborgd kunnen worden en/of de huur altijd betaald kan worden.

Goede afspraken omtrent huur kan soms voor complicaties zorgen. Wees daarom scherp wat er in het contract staat. Soms kunnen er namelijk situaties ontstaan waarbij je de huur soms niet kan betalen, dan is het goed om te weten wat de huurbaas mag doen.

Bent u op zoek naar een huurwoning? Zoek in 6.221 beschikbare huurwoningen
Zoek nu