Huis huren met hond

Laatste update: 17 juni 2022

Soms kan het hebben van een huisdier voor vele persoonlijke voordelen zorgen. Een klein maatje in je huis staat garant voor veel plezier. Een hond is helaas niet overal geaccepteerd. Wat zijn je kansen om een woning te huren met een hond?

Wat is de regelgeving omtrent huisdieren?

Helaas zijn er vele verhuurders die een huisdier verbieden. Echter is er in Nederland geen regelgeving opgesteld als het gaat om huisdieren. Het is niet zo dat je nergens een hond mee naartoe kunt nemen. Er zijn wel enkele accommodaties beschikbaar, maar die zijn wel snel gevuld.

De wet echter verbiedt het niet. Althans, er is staat geen duidelijk antwoord in. Het gaat om individuele belangen van de verhuurder. Het is ook als verhuurder niet verboden om geen huisdieren toe te laten. Dus van beide kanten heb je het recht om elkaar te weigeren.

De omgeving voor je hond

Ook al ga je ervan uit dat een hond in vrijwel iedere omgeving kan wonen, toch is het belangrijk om ook aan je trouwe viervoeter te denken. Kijk of je in een omgeving kan wonen waar ze welkom zijn en waar je eventueel een omheinde tuin tot je beschikking hebt. Een hond heeft namelijk wel wat ruimte nodig. Denk aan een omheinde tuin voor je hond.

Ook zijn er huurcomplexen waar huisdieren zijn gewaardeerd, alleen vereist dat wel wat onderzoek. Wel is het maar net de vraag of er een omheinde tuin beschikbaar is, of je in een omgeving bent waar je lange wandelingen kunt maken en waar je met een hond van harte welkom bent. Kijk ook of je in een omgeving woont waar ze een eigen sociale plek hebben om nieuwe honden te leren kennen.

Een vakantiehuis huren

Een huisje huren op vakantie is hartstikke leuk. Als je wilt dat jouw hond in Nederland blijft, dan hoef je niet specifiek op onderzoek uit met het boeken. Wil je de hond toch meenemen? Dan is het goed je op zoek gaat naar een park waar honden zijn geaccepteerd en waar de faciliteiten ook op zijn afgestemd.

Grote natuurgebieden zijn meestal perfect voor mensen die dieren bij zich hebben. Daar zijn de meeste huizen ook op afgestemd en merk je ook dat het gehele gezin (incl dier) dus ook geaccepteerd is.

Huren waar huisdieren zijn geaccepteerd

Als je een woning wilt huren, en je weet dat je een huisdier hebt, dan is het belangrijk dat je eerst contact opneemt met de huiseigenaar. Controleer ook goed of er op het contract of op het internet meer informatie beschikbaar is omtrent het huren van een woning met een klein maatje.

Het mooiste zou zijn als je een woning kan vinden waarbij er een gebied is waar je kunt lopen, terwijl je makker je volgt. Echter is dat iets wat niet vaak voorkomt gezien de drukte in de huurmarkt. Belangrijk is dat wanneer je met een huisbaas contact opneemt, ook kan volgen waarom wel of niet een hond is geaccpeteerd.

Overleg met je huurbaas

Overleg altijd eerst met je huurbaas voordat je een rigoureuze beslissing neemt. Besluit je zonder overleg één aan te schaffen zonder overleg? Dan staat de verhuurder in zijn recht om jou uit één van zijn huizen te zetten. In Nederland zijn er steeds meer complexen die open staan voor huisdieren.

Dus zorg dat je in je zoekopdracht expliciet vermeld dat je een huis wilt huren met een dier. In Nederland is er voornamelijk in de randstad steeds meer aandacht beschikbaar voor mensen die dit een maatje nodig hebben.

Waarom honden welkom zijn bij sommige verhuurders en bij sommige niet

Er wordt vaak vanuit eigen belang gekeken naar deze situatie. Vaak zijn verhuurders bang dat het dier schade toebrengt aan een woning of juist voor overlast zorgt. Beide kunnen dat factoren zijn dat zowel voor de huurder als de verhuurder vervelend kan zijn.

Als je buren hebt, en zij hebben last van veel overlast door het dier, dan is het vaak een strijd tussen jou, je buren en de huurbaas. Om dat te voorkomen vermijden heel veel verhuurders dit door in het contract neer te zetten dat ze verboden zijn.

Informatie over wonen met trouwe viervoeter

Het kan ook zijn dat de verhuurder in hetzelfde gebouw als jij woont en dat hij of zij simpelweg niet van deze levende vriendjes houdt. Dan is de kans groot dat je dat moet respecteren. Echter komt dat niet vaak voor.

Zorg er daarom voor dat je alles controleert met alle beschikbare informatie, vervolgens kun je contact opnemen en rondvragen waar huisdieren geaccepteerd zijn.

Honden zijn toegestaan

Honden zijn dus bij de juiste verhuurders geaccepteerd. Het is alleen belangrijk om de regels van je verhuurd te respecteren. Alleen dan is er niks aan de hand. Dan kun je eenvoudig geen huisje huren met een omheinde tuin voor je favoriete dier.

 

Bent u op zoek naar een huurwoning? Zoek in 5.832 beschikbare huurwoningen
Zoek nu