Beste kleine woningen in Amsterdam

Laatste update: 23 januari 2023

Rentola is een van de grootste sites voor het vinden van huurwoningen. Onze website heeft een enorm groot aantal appartementen voor elke smaak. Licht, donker, in het centrum en aan de rand van de stad, groot en klein. Het was het laatste type dat ons interesseerde in de vraag: ‘’Hoe klein kun je eigenlijk wonen, zonder dat het oncomfortabel en onhandig is?’. We hebben veel voorbeelden gevonden van woningen waarin, ondanks de kleine omvang, het leven groot kan zijn. Laten we wat dieper ingaan op wat micro-appartementen zijn en wat hun voor- en nadelen zijn.

Micro-appartementen zijn een uniek type onroerend goed dat traditioneel beperkt was tot stadscentra met een hoge dichtheid. Ze zijn precies zoals ze klinken: kleine, ruimtebesparende eenheden die meestal tussen de 9 en 45 vierkante meter groot zijn en daarmee dus kleiner zijn dan de meeste studio’s. Maar verrassend genoeg neemt de vraag naar deze woningen in zakformaat toe, zelfs in postcodes die ver van de hoofdsteden liggen. Micro-wonen wordt steeds populairder, niet alleen omdat het kosten kan besparen en meer woningen in grote steden kan huisvesten, maar ook omdat micro-huisvesting zelf een wenselijke manier van leven aan het worden is voor veel mensen, vooral jonge professionals.

Micro-appartementen komen steeds vaker voor en worden steeds populairder. In de eerste plaats vanwege de huisvestingscrisis, maar ook op plaatsen waar huisvesting erg duur, moeilijk te vinden of beide is. Dit betekent dat grote steden, vooral die met een snel groeiende bevolking, plaatsen zijn waar je deze kleine ruimtes zeer waarschijnlijk tegenkomt op de huurmarkt.

Dankzij hun hoge kosten van levensonderhoud zijn New York City, San Francisco en Hong Kong allemaal uitstekende locaties voor verhuur van appartementen van deze grootte, vaak ongeveer 37 vierkante meter. En voor degenen die naar deze steden willen verhuizen, kunnen deze kleine ruimtes een geweldige optie zijn wanneer grotere en oudere huizen zelden op de huurmarkt komen of erg duur zijn.

 

Voordelen van micro-appartementen

 • Het is misschien wel de beste manier om een plekje in de stad van je keuze te bemachtigen. Ook al is het een stad met een hoge dichtheid waar een goed appartement moeilijk te vinden is.

 • Met een micro-appartement kun je dichter bij het hart van een stad zijn.

 • Micro-leven betekent vaak inkrimpen en bezuinigen op je bezittingen. Voor veel mensen is dit een lonende en minder stressvolle manier van leven.

 • Deze manier van leven heeft mogelijk minder impact op het milieu.

 • Sommige gebouwen met micro-appartementen brengen aspecten met zich mee die de gezelligheid van een woonsituatie vergroten, zoals gemeenschappelijke keukens, ontmoetingsruimten en zelfs woon- en werkomgevingen.

 

Nadelen van micro-appartementen

 • Downsizing kan echt een uitdaging zijn. Het is dus belangrijk om te accepteren dat je leefruimte erg klein zal zijn.

 • Een micro-appartement is misschien niet de juiste keuze als je graag een grote slaapkamer wil, veel dingen bezit die je niet van de hand wil doen, een grote hond hebt of als er andere factoren zijn die een dergelijk leven voor jou onaangenaam kunnen maken.

 • Sommige micro-appartementen hebben geen volledige keuken of hebben helemaal geen keuken, maar bieden in plaats daarvan een gemeenschappelijke kookruimte. Dus het past niet goed bij jou als je van koken houdt en een volledige keuken nodig hebt met een fornuis, voldoende werkruimte en een grote koelkast.

 • Als je met z'n tweeën verhuist, denk er dan goed over na of een micro-appartement genoeg ruimte biedt voor jullie beiden. Gemeenschappelijke verzamelruimte waar je gemakkelijk even weg kunt voor wat tijd alleen, een café of een park in de buurt waar je even kunt uitrusten - dit zijn dingen om over na te denken als je van plan bent om samen met iemand anders in een micro-appartement te gaan wonen .

 • Als je waarde hecht aan een sociale component in je gezinsleven, kun je je in een micro-appartement snel eenzaam gaan voelen. Het vinden van gedeelde woonruimte met huisgenoten past misschien beter.

En laten we nu eens kijken naar mooie en gezellige kleine appartementen.

 1. Amsterdam, 45m², klein zolderappartement

 2. Amsterdam, 49m², de kleine zolder van de architect

 3. Amsterdam, 15.8m², luxe micro condominium

 4. Amsterdam, 51m², DIY studio-appartement

 5. Amsterdam, 45m², plant-vult loft aan het water


  Alle screenshots gemaakt van NEVER TOO SMALL youtube kanaal

Bent u op zoek naar een huurwoning? Zoek in 6.358 beschikbare huurwoningen
Zoek nu