18 van de vreemdste huisvestings- en huurwetten

Laatste update: 15 december 2021

Je mag je reiskoffer alleen in de keuken leegmaken (Sydney – Australië)

De advocaat in Sydney had een huurder als klant waarvan de huurovereenkomst van een gemeubelde woning in Maroubra in Sydney stelde: “reiskoffers mogen alleen leeggemaakt worden in de keuken. Daarna moeten de reiskoffers in een zak worden geplaatst en dichtgebonden”. Reiskoffers moesten worden opgeborgen in plastic zakken uit de buurt van slaapkamers. De huurovereenkomst raadde ook aan om handtassen, handbagage en kleding te wassen met warm water en te strijken. Deze clausule in de huurovereenkomst had blijkbaar als doel om de verspreiding van bedwantsen te voorkomen. De overeenkomst vermelde ook dat het appartement, de slaapkamers, bedden en matrassen vrij waren van bedwantsen en dat de huurder verantwoordelijk was voor de kosten als een uitbraak zou plaatsvinden.

Verboden om Blue Tack (blauwe kleefstof) te gebruiken op muren / Pannen en potten moeten worden opgetild (Sydney – Australië)

In deze huurovereenkomst staat dat de huurder geen Blue Tack (blauwe kleefstof) mag aanbrengen op de muren zonder toestemming van de verhuurder. Deze overeenkomst bevatte ook een regel waarin stond dat potten en pannen MOESTEN worden opgetild om krassen op het fornuis te vermijden.

Wie wat vindt, mag het houden (Arkansas – Verenigde Staten van Amerika)

In tegenstelling tot de meeste andere staten in de Verenigde Staten, begunstigt de wet in Arkansas de verhuurders met betrekking tot achtergelaten voorwerpen. De verhuurder heeft het recht om elk voorwerp dat in een huurpand werd vergeten of achtergelaten, toe te eigenen en naar eigen goeddunken te gebruiken. Verhuurders in Arkansas hoeven de huurder helemaal niet op de hoogte brengen van de achtergelaten voorwerpen.

Wordt een huurder zonder een contract (Oregon, Maryland – Verenigde Staten van Amerika)

In Oregon en Maryland, van zodra een persoon zich heeft gevestigd in een pand (verlaten of gelijkaardig), herkent de staat dat de persoon de officiële huurder is. Dit geldt zelfs als deze persoon geen huurovereenkomst heeft ondertekend. Een officieel ontruimingsbevel is de enige manier om de huurder uit het pand te verwijderen.

Verboden om te tuinieren als je in de kerk hoort te zijn (Hawaii, New York, New Jersey, New Mexico – Verenigde Staten van Amerika)

Het is verboden om huizen te verven op zondag in Passaic, New Jersey. In Schenectady, New York mag je geen spijkergaten opvullen. In Santa Fe, New Mexico, is het verboden om het gras te maaien. In Hawaii, mag je de natuur (en dergelijke) niet verstoren met een bladblazer als je in de kerk hoort te zijn. Ofwel worden deze beperkingen door verhuurders opgelegd aan de huurders zodat deze de Christelijke waarden zouden respecteren ofwel maken ze het mensen moeilijk die hun tuin willen onderhouden met behulp van machines, waardoor huiseigenaren en bewoners in ongemakkelijke situaties komen als het gaat om het uitvoeren van onderhoud en reparaties.

Illegaal om aan comedy te doen, poppenkast te spelen of danslessen aan te bieden (New York – Verenigde Staten Van Amerika)

Activiteiten die de overlast kunnen bezorgen aan de buren zijn verboden in New York City. Het is bijvoorbeeld verboden om poppenkast te spelen, een comedyshow op te voeren of danslessen aan te bieden in een raam van je woning of appartement. Het stadsbestuur vreest misschien dat grote groepen zouden samenkomen op de straat voor een goede show.

Illegaal dat meer dan 5 vrouwen samenwonen (Ohio – Verenigde Staten van Amerika)

In Ohio is het illegaal dat meer dan 5 vrouwen onder hetzelfde dak wonen. Veel vrouwen die samenwonen, vergroot de bezorgdheid over prostitutie en bordelen in Ohio. Tenminste voor zij die deze wet hebben goedgekeurd.

Gevangenisstraf voor het buitenzetten van afval (Missouri – Verenigde Staten van Amerika)

De staat Missouri heeft nog enkele archaïsche wetten die tot vandaag de dag gelden. Veel mensen maken zich zorgen over wat je wel en niet mag doen in je woning, ongeacht of je eigenaar of huurder bent. Als je jonger bent dan 21 jaar en het afval, dat een alcoholverpakking (leeg of niet) bevat, dan ben je schuldig aan illegaal bezit van alcohol zelfs als iemand anders je heeft gevraagd om het afval buiten te zetten.

Een hond moet 24/7 aangelijnd zijn (Camden – Australië)

Clausules die huisdieren verbieden uit eigendommen zijn op zich niet vreemd en komen vaak voor. Er bestaan echter ook huurovereenkomsten die huisdieren toelaten, maar die toch bepaalde beperkingen bevatten. Dit is het geval voor een gezin dat in Camden, in het zuidoosten van Sydney woont. De huurovereenkomst stelt dat ze hun twee honden in hun woning mogen houden op voorwaarde dat deze honden 24/7 aangelijnd zijn.

De overheid kan een woning op elk moment afbreken (Warschau – Polen)

In Warschau mag je een eigendom bezitten, maar het land waarop de eigendom is gebouwd niet. Het land is eigendom van het stadsbestuur. Het stadsbestuur kan je op elk moment verplichten om te verhuizen of zelfs je woning af te breken. Geen wonder dat dit startende kopers nerveus maakt.

Illegaal om te snurken met open ramen (Massachusetts – Verenigde Staten van Amerika)

Als je de neiging heeft om te snurken tijdens het slapen, dan sluit je beter je ramen alvorens naar bed te gaan. In Massachusetts is het namelijk illegaal om te snurken met open ramen. Alle ramen moeten goed gesloten en vergrendeld zijn als je ’s nachts van plan bent om te snurken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het aantal airconditioners per huishouden in deze staat behoorlijk hoog is, aangezien de snurkende mensen tijdens de hete zomermaanden de ramen niet kunnen openen en dus slapen met de airconditioner aan.

Illegaal om een paard in een badkuip te houden (Massachusetts – Verenigde Staten van Amerika)

Men kan zich afvragen waarom deze wet ooit werd goedgekeurd, maar desondanks is het verboden om thuis een paard in je badkuip te houden. Er bestaat echter geen wet die je verbiedt om een badkuip in je schuur te plaatsen moest je hier interesse in hebben.

Inbreker kan je aanklagen als hij/zij gewond raakt – (Michigan – Verenigde Staten van Amerika)

Het is voor eigenaars belangrijk om een woning goed te onderhouden en te beschermen, inclusief als een inbreker inbreekt in je woning. In Michigan, geldt een wet dat als een inbreker gewond raakt bij het inbreken in je woning, de inbreker het recht heeft om je aan te klagen. Het is de taak van de eigenaar van de woning om de veiligheid van alle personen, welkom of niet, te garanderen.

Je moet een douche nemen alvorens naar bed te gaan (Massachusetts – Verenigde Staten van Amerika)

De persoon(personen) die verantwoordelijk zijn voor de wetten in Massachusetts hebben overduidelijk niet stilgezeten of vinden het de bevolking moeilijk te maken. Het is niet alleen illegaal om een paard in een badkuip te houden, het is ook verplicht om een bad te nemen voor het slapengaan. Misschien werd deze wet doorgevoerd zodat de snurkende populatie hun sinussen konden worden vrijgemaakt alvorens naar bed te gaan.

Breng je eigen verlichting en bevloering (Nederland)

Je appartement heeft mogelijk geen werkende verlichting of een vloer. In standaardovereenkomsten worden verlichting en bevloering in Nederland als “meubilair” beschouwd. De meeste appartementen bevatten geen meubilair en daarom is het dus belangrijk om de woning die je wilt huren te bezichtigen alvorens een overeenkomst te onderteken.

Verboden om naar het toilet te gaan na 22.00 (Zwitserland)

De Zwitsers staan bekend om hun liberale bankwetten, maar ze zijn een beetje strenger als het gaat om de regels in de badkamer. Volgens de UK Telegraph is het een slecht idee om te veel te drinken in Zwitserland voordat je naar bed gaat. Het is namelijk verboden om na 22.00 het toilet door te spoelen. Men zegt vanwege geluidsoverlast.

Goudvissen bijhouden is dierenmishandeling (Italië)

Het is verboden om goudvissen als huisdier bij te houden. Als je ze in een bokaal of aquarium bijhoudt om geen andere reden dan ze doelloos rond te zien zwemmen dan wordt dit beschouwd als dierenmishandeling en dan kan je hiervoor beboet worden. The Mirror meldt dat in Zwitserland goudvissen worden beschouwd als sociale wezens en altijd in paren moeten worden bijgehouden.


 

Bent u op zoek naar een huurwoning? Zoek in 7.427 beschikbare huurwoningen
Zoek nu