Flag

De Beste Buurten van Amsterdam om in te Wonen in 2023

Denk je erover om naar Amsterdam te verhuizen, maar twijfel je over de verschillende buurten? Ben je al in de stad, maar wil je een beter leven? Of ben je gewoon een toeschouwer en nieuwsgierig naar de vrolijkste plekjes van de stad? Wij hebben vandaag voor jou alle antwoorden op een rij gezet.

Ontdek het nu
Map Map
Introductie
Wat is de Focus van Het Onderzoek van Vandaag?

Amsterdam, met haar pittoreske grachten, rijke geschiedenis en levendige cultuur, is al lang een stad met allure voor wie op zoek is naar een dynamische stedelijke ervaring. Bij ons onderzoek van vandaag zijn we begonnen aan een grondige verkenning van de buurten van de stad om de wijken te ontdekken die opvallen vanwege hun veiligheid, gemak en levendige gemeenschapszin – erg belangrijk voor het bevorderen van een tevreden en vreugdevol bestaan! Ook hebben we buurten onderzocht die voorzichtigheid vereisen vanwege de hoge criminaliteitscijfers, minder dan vriendelijke buren, ecologische bezwaren en andere factoren die van invloed kunnen zijn op jouw woonervaring. Ga met ons mee terwijl we door het stedelijke landschap navigeren om jou te helpen weloverwogen beslissingen te nemen over de beste plekken voor huurwoningen in Amsterdam!

Categorieën
We Hebben de Volgende Categorieën op Een rij Gezet:
We hebben de belangrijkste en meest recente informatie verzameld om jou een compleet overzicht te geven van de omstandigheden in elke buurt. Om dit te bereiken hebben we zeven hoofdcategorieën gekozen: de gemeenschap, gemak en entertainment, huisvesting, gezondheid, werk, inkomen en sociale zekerheid, misdaad en veiligheid, ecologie en groene ruimten.
health icon
Gezondheid
Binnen de categorie 'Gezondheid' hebben we ons geconcentreerd op twee belangrijke aspecten: de kwaliteit en de toegankelijkheid van de medische diensten in elke wijk. Daarbij duiken we extra de diepte in als het gaat om het belang van gezondheidszorg voor senioren. We hebben de kwaliteit van de zorg voor mensen van 65 jaar en ouder beoordeeld, zodat jij, jouw gezin en oudere dierbaren in goede handen zijn als het om gezondheidskwesties gaat.
community icon De Gemeenschap
convenience_&_entertainment icon Gemak en Entertainment
housing icon Huisvesting
health icon Gezondheid
work_income_&_benefits icon Inkomen en Sociale Zekerheid
crime_&_safety icon Criminaliteit en Veiligheid
ecology_&_green_spaces icon Ecologie en Groene Ruimten
Methodology
Methodologie
Met Behulp van de Nieuwste Methodologie

De gegevens zijn verzameld en verwerkt door Onderzoek en Statistiek. Bij elke bron zijn de meest recente beschikbare gegevens gebruikt.

Om onze informatie op de juiste manier te structureren, hebben we de min-max-normalisatie techniek gebruikt, een methode die ons helpt elk beetje informatie om te zetten naar een score tussen de 1 en de 10. Binnen deze schaal betekent een score van 1 het laagste aantal punten, terwijl een score van 10 staat voor de hoogste prestaties binnen de respectievelijke categorieën. Simpel gezegd: als een gebied een hogere score krijgt, doet het het beter dan andere delen van de stad.

Om ervoor te zorgen dat onze resultaten accuraat en eerlijk zijn, hebben we ons gericht op categorieën met voldoende gegevens voor een volledig onderzoek.

City
Stadskaart
De Top 5 Amsterdamse Stedelijke Gebieden voor Gelukkig Wonen in 2023
Ben je bereid de redenen te ontdekken waarom deze vijf Amsterdamse stedelijke gebieden opvallen als topkeuzes voor een comfortabele en levendige levensstijl? Tijd om er in te duiken!
City Map
De Slechtste 5 Stedelijke Gebieden van Amsterdam
Nu is het tijd om eens te kijken naar de 5 slechtste buurten, op basis van de informatie die we hebben verzameld.
City Map
Resultaten
Left Arrow Right Arrow
1
Buitenveldert-Zuidas
Deze wijk is gerangschikt als de beste keuze in ons onderzoek en valt op door de veiligheid en natuurlijke schoonheid. Met hoge scores op het gebied van ecologie en groene ruimten, misdaad en veiligheid en gezondheid, beschikt het over schone straten en lage criminaliteitscijfers. De Zuidas, ook wel de 'Financial Mile' van Amsterdam genoemd, herbergt een mix van moderne wolkenkrabbers en talloze multinationals, waardoor het een knooppunt is voor internationale zaken en financiën in de stad. Hoewel de ondersteuning voor werklozen en gehandicapten beperkt is, biedt het gebied Buitenveldert - Zuidas redelijk betaalbare woningen in vergelijking met andere gebieden, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor mensen met stabiele financiën die op zoek zijn naar nieuwe mogelijkheden voor een comfortabel leven.
2
Westerpark
Op een sterke tweede plek staat Westerpark slechts 0,10 punt achter op Buitenveldert - Zuidas. Een warme en gastvrije gemeenschap die gedijt op onderlinge banden, helpende handen en regelmatige interacties creëert een vriendelijke omgeving. Veiligheid staat ook hier voorop, vergeleken met andere buurten, gezien het lage misdaadcijfer dat de lokale bevolking geruststelt. Bovendien dragen de sterke werkgelegenheidscijfers en fatsoenlijke salarissen bij aan de aantrekkingskracht van de buurt, ook al kunnen de huizenprijzen een uitdaging vormen. Dan hebben we het nog niet eens gehad over het volgende: het is de thuisbasis van een groot aantal parken, kunstgalerijen en beroemde gebouwen die wachten om ontdekt te worden. Dus als je op zoek bent naar een hechte gemeenschap en een bruisend nachtleven, dan biedt het Westerpark een uitnodigende keuze.
3
Centrum-Oost
Centrum-Oost behaalde de derde plaats in ons onderzoek. Dit gebied weet zich te onderscheiden doordat er sprake is van weinig discriminatie, vriendelijke buren en speciaal comfort voor ouderen, zoals blijkt uit Onderzoek en Statistiek. Het is met recht het centrum van gemak, met veel winkels en uitgaansgelegenheden. De medische zorg is toegankelijk en van goede kwaliteit. De kansen op werk en de sociale voorzieningen schieten echter tekort in vergelijking met andere buurten. Ook de veiligheid kent ups en downs. Hoewel er enige zorgen zijn over geluidsoverlast en misdaad, zijn mensen over het algemeen tevreden over de lokale politie. Daarom is Centrum-Oost, ook al staat het op de derde plaats in onze top 5, nog steeds een geweldige optie voor een gelukkig leven in Amsterdam.
4
Gaasperdam
Gaasperdam hoort om verschillende redenen zeker in onze top vijf thuis. Allereerst biedt het enkele van de meest betaalbare huisvestingsmogelijkheden ten opzichte van andere stedelijke gebieden in Amsterdam. Ten tweede roemt de lokale bevolking de netheid van de straten en het plezier van de groene ruimten. (Dit gebied is de thuisbasis van de Gaasperplas, een prachtige recreatieplas omgeven door groen en parkgebieden, die mogelijkheden biedt voor ontspanning, picknicken en diverse wateractiviteiten.) De gemeenschap staat bekend om haar vriendelijkheid en de lokale politie krijgt hoge cijfers van de bewoners. De score van Gaasperdam wordt wel negatief beïnvloed door de gemiddelde kwaliteit van de dienstverlening in uitgaansgelegenheden. Maar, als je niet zo van restaurants en clubs houdt en prioriteit geeft aan een gezellige leefomgeving, dan is Gaasperdam wellicht de juiste keuze voor jou!
5
Oostelijk Havengebied - Indische Buurt
Twee aangrenzende wijken, het Oostelijk Havengebied en de Indische Buurt, staan ​​beide op de vijfde plaats in ons onderzoek. Het Oostelijk Havengebied was vroeger een drukke industriehaven, maar nu is het een moderne woonwijk met stoere architectuur en wonen aan het water. De Indische Buurt heeft een ouderwetse uitstraling met historische gebouwen en verschillende culturen, die het verleden als arbeidersbuurt weerspiegelen. Deze buurten delen een gastvrije gemeenschap, lage criminaliteitscijfers (hoewel sommige lokale bewoners hun zorgen uiten over het optreden van de politie) en sterke scores op het gebied van gezondheid, die de kwaliteit van de medische zorg weerspiegelen, en op het gebied van werk, inkomen en uitkeringen, wat duidt op de mogelijkheid van comfortabele verdiensten. De huizenprijzen zijn weliswaar niet de hoogste in Amsterdam, maar vereisen wellicht nog steeds een zorgvuldige afweging. Dus of ze nu aangetrokken worden tot traditie of juist modern, beide wijken bieden veelbelovende voorwaarden voor een tevreden leven!
6
Bos en Lommer
Bos en Lommer, bekend om de mix van traditionele en moderne elementen, presenteert een unieke combinatie wat betreft zowel de architectuur als de gemeenschap. Ondanks de diversiteit behoort deze buurt echter tot de top vijf van de slechtste wijken vanwege de lage scores in de categorieën Gemeenschap en Huisvesting. Verrassend genoeg kan de diversiteit bijdragen aan een gevoel van eenzaamheid, omdat bewoners beperkte interacties met de buurt lijken te hebben. De huizenprijzen in Bos en Lommer zijn opvallend hoog en oudere bewoners worden geconfronteerd met uitdagingen op het gebied van zowel sociale voorzieningen als de medische zorg. Deze factoren, samen met de beperkte huurmogelijkheden voor ouderen, zorgen er momenteel voor dat Bos en Lommer niet gezien wordt als een gunstige keuze voor een zorgeloos en comfortabel leven.
7
Osdorp
Osdorp, gelegen in het westelijk deel van Amsterdam, wordt geconfronteerd met een reeks uitdagingen die van invloed zijn geweest op de plek in de ranglijst. Het heeft moeite met sociale interacties tussen buren, vooral voor 65-plussers, die aangeven zich eenzaam te voelen. Discriminatiekwesties en een gebrek aan steun van buren zijn ook zorgen. Bovendien scoort Osdorp slecht op het gebied van de kwaliteit van de gezondheidszorg, de veiligheidsperceptie en de tevredenheid van de lokale politie, wat allemaal van invloed is op het algehele welzijn van de inwoners. Hoewel de woonlasten relatief laag zijn, raden wij je aan deze nadelen in ogenschouw te nemen voordat je je in deze buurt vestigt.
8
Geuzenveld-Slotermeer
Geuzenveld-Slotermeer wordt geconfronteerd met soortgelijke uitdagingen op het gebied van eenzaamheid onder de bewoners, verergerd door een lage tevredenheid over de politiediensten en een gebrek aan veiligheid in de buurt. Bovendien draagt ​​de kwaliteit van de medische zorg er verder toe bij dat deze wijk onderaan onze ranglijst staat. Helaas kent de wijk ook het hoogste werkloosheidspercentage. Ondanks de relatief betaalbare huizenprijzen en bepaalde aantrekkelijke kenmerken, aarzelen wij Geuzenveld-Slotermeer aan te bevelen voor een tevreden en vervullend leven onder de huidige omstandigheden.
9
Bijlmer-Centrum
Bijlmer-Centrum komt met de laagste scores naar voren in twee hoofdcategorieën: Gemeenschap en Criminaliteit & Veiligheid. Hoewel het gebrek aan eenheid en warmte in de gemeenschap een terugkerende trend is onder de lager geplaatste buurten, ligt de meest opmerkelijke zorg bij de veiligheid in de buurt. De situatie is complex: Bijlmer-Centrum vertoont het minste gevoel van veiligheid, waarbij bewoners zich vaak ongemakkelijk voelen als ze 's nachts alleen op pad gaan. Bovendien rapporteert het stadsdeel de hoogste incidenten met drugsgebruik in heel Amsterdam. Ondanks deze uitdagingen is de lokale bevolking echter relatief meer tevreden over de inspanningen van de politie, wat aangeeft dat er proactieve maatregelen worden genomen. Hoewel er potentieel voor verbetering bestaat, kent de huidige staat van Bijlmer-Centrum opmerkelijke nadelen waarmee rekening moet worden gehouden voordat er een plek van wordt gemaakt om van te genieten.
10
Slotervaart
Als we ons onderzoek afronden, komen we aan in Slotervaart, de wijk die de laatste plek inneemt. Deze buurt behaalde scores die in alle categorieën tot de laagste behoren. Of het nu gaat om de kwaliteit van medische diensten, de toegankelijkheid van essentiële hulpbronnen zoals voedsel en medicijnen, of de normen op het gebied van veiligheid en netheid – Slotervaart staat op elk gebied voor uitdagingen. Hoewel de huisvestingskosten redelijk betaalbaar zijn in vergelijking met sommige gebieden, compenseren ze niet voor de algemene lage levensomstandigheden die hier aanwezig zijn. Slotervaart vertegenwoordigt in verschillende opzichten momenteel de minst gunstige leefomgevingen in Amsterdam.
Conclusie
Welke conclusie kunnen we dus trekken uit ons onderzoek?

De beste balans tussen gemeenschap, zorg en comfort: Als je prioriteit geeft aan een vriendelijke gemeenschap, betrouwbare medische zorg, een verscheidenheid aan uitgaansmogelijkheden en een veilige omgeving, bieden buurten als Centrum-Oost, Westerpark en Oostelijk Havengebied-Indische Buurt een veelbelovende mix aan belangrijke factoren.


Betaalbaarheid met toegevoegde waarde: Voor degenen die betaalbaarheid als topprioriteit beschouwen, vallen Gaasperdam, Bijlmer-Oost en Buitenveldert-Zuidas op als gebieden waar de huisvestingskosten redelijk blijven, waardoor ze aantrekkelijke opties zijn voor prijsbewuste individuen.


Optimaal evenwicht: Als je op zoek bent naar de beste balans tussen betaalbaarheid, veiligheid en netheid, overweeg dan Gaasperdam, Watergraafsmeer en Centrum-Oost. Deze buurten bieden een middenweg waar huisvesting betaalbaar blijft zonder concessies te doen met betrekking tot essentiële aspecten van het dagelijks leven.

Veelgestelde Vragen
Zijn er nog vragen? Laten we ze aanspreken!
Hoe werd de ranglijst voor elke buurt berekend?
Plus Minus
Kunt je inzicht geven in buurten die geschikt zijn voor senioren en gepensioneerden?
Plus Minus
Hoe kan ik de juiste buurt kiezen voor mijn specifieke behoeften en voorkeuren?
Plus Minus